Röken skulle blåsa mot ryssen

Röken skulle blåsa mot ryssen

Galleriet och Projektrummet

30 september till 16 oktober 2022

RÖKEN SKULLE BLÅSA MOT RYSSEN
30 september - 16 oktober
Studio 44, Tjärhovsgatan 44, 166 28 Stockholm

”Röken skulle blåsa mot ryssen” är ett pågående konstprojekt om smältverksindustrin Rönnskär i Skelleftehamn av Monica Larsson och Catrin Lundqvist. Båda konstnärerna har sina rötter i Västerbotten. Deras förfäder Wille Varg - Larsson arbetade i Arsenikverket i 39 år och Hilding Snus - Lundqvist var anställd som snickare på Rönnskär.

Utställningen är den första delen i ett flerårigt projekt och består av måleri, arkivbilder, text och videoinstallationer. Det filmade materialet är scener ur en kommande film, i regi av Monica Larsson och Catrin Lundqvist. Den filmas av Johan Granstrand och redigeras av Kersti Grunditz Brennan.

Konstnärernas förfäder och andra personer som känner smältverket väl är huvudpersoner i projektet, där både de goda och dåliga sidorna av industrin diskuteras. Rönnskärsverken har skapat arbete och välfärd men utsläppen i luft och vatten har skadat människor och miljö. Hur mycket får industriella framsteg kosta? Och hur formas framtiden när ny exploatering av Norrlands resurser åter är i full gång?

Catrin Lundqvist: ”Under min uppväxt blev miljön i Skelleftehamn alltmer förstörd. Träd saknade löv, fisken blev farligare att äta för varje år som gick och på Hyttgatan där farfar Hilding Snus-Lundqvist hade byggt sitt egnahem, började smältverksarbetarna dö i Rönnskärssjukan.”

Gruvdriften i Boliden startade 1924 och fyra år senare stod skorstenen på Rönnskär färdig. Den blev 145 meter hög. Vid den tiden fanns en slogan i svang: ”Skorsten kallar vi det rör som mot Ryssland röken för”. Smältverket i Skelleftehamn ägs av Boliden AB som framställer 350 ton koppar och 18 000 kg guld varje år. Arsenik var tidigare en stor och besvärande biprodukt. Bly är fortfarande en viktig del av produktionen.

Monica Larsson: ”Min farfar Wille Varg-Larsson älskade att vara i skogen. Skidklubben Vargarna i Byske fick sitt namn efter honom. När jag var liten hörde jag ofta historier om Rönnskär, bland annat den om när farfar ramlade ner i en arseniksilo och tog sig levande därifrån.”

Välkommen på vernissage den 30 september kl 17-22!

Program

Utställningen pågår 30 september - 16 oktober
Öppettider: Torsdag- fredag kl 12-18
lördag och söndag kl 12-17

Samtal
lördag 1 oktober kl 14 - 15
Mona Stenberg, Forum Museum Rönnskär

Presentationer av utställningen
lördagar 8 oktober och 15 oktober kl 14 - 15
Monica Larsson och Catrin Lundqvist