Varje dag representeras av ett mellanrum

Av sekretessskäl behöver YouTube din tillåtelse för att laddas.
Jag godkänner

Galleriet

31 mars – 16 april 2023

Anna Stina Rehnström

(1956-2021)

De första januaridagarna 2021 blev konstnären Anna Stina Rehnströms sista. I samma stund som hennes liv tog slut i sviterna efter en plötslig hjärnblödning, slocknade ett konstnärskap som sedan 70-talet skildrat såväl världspolitiska skeenden som emotionella stämningar, med ett säreget stråk av humor och allvar, rapphet och omsorg, underfundighet och satirisk blick. 

Varje dag representeras av ett mellanrum samlar verk och processer från ett konstnärskap som spänner över fem årtionden. Här kan vi följa Rehnströms tidiga tecknande fram till hennes sista dagar. Åtskilliga videoverk, ofta med det egna ansiktet förtäckt eller förvridet, varvas med semiabstrakt oljemåleri där kulörta och utsvävande penseldrag möter en mer återhållsam penselföring i lågmälda gråtoner. Skulpturala objekt och utsnitt från det livslånga skrivandet, tar plats bredvid dokumentation från kollektiva mastodontprojekt som syftade till att upprätta nya kontaktytor mellan konsten och samhället.

Minnesutställningen gör inte anspråk på att ringa in eller sammanfatta ett konstnärskap. Istället kan de utställda verken ses som skärvor, spår eller tecken från en ständigt pågående rörelse. En konstnärlig rörelse som på intet sätt var inriktad på ett förutsägbart mål, utan istället enträget pendlande, ibland vilande, men alltid redo att göra upp med både den cyniska konstvärldens marknadsanpassning och det lilla livets existentiella banaliteter. 

Curator: Henning Rehnström 

I samarbete med Nils Rehnström, Martin Smith Rehnström och Jim Smith Rehnström

Press:

Omkonst

Text: Leif Mattson