Again…Words will pass through our bodies, above our heads

Galleriet

30 juli – 7 augusti 2011

Jenny Grönvall

Jenny Grönvall presenterar andra akten av ett föränderligt textverk i regi av Ellen Suneson och Julia Björnberg, byrån.

31 maj 2010 dör Louise Bourgeois.

Först vid 70 års ålder blir hon erkänd och geniförklarad.

Få kvinnliga konstnärer har fått epitetet geni.

På vilka grunder blir någon utnämnd till geni?

Är epitetet något att eftersträva?

Utmed väggarna i gallerirummet kartlägger Jenny Grönvall maktstrukturerna i kulturvärlden. Med utgångspunkt i det egna konstnärskapet slingrar sig resonemang kring svetten, köttet och språket. Begreppen som håller upp den patriarkala konstscenen plockas isär ett för ett i ett myller av ord, skiss och film. Ilskan och frustrationen har tagit överhanden och gallerirummet blir ett hisnande möte med privata dagboksanteckningar och storartade teorier, allt med en ton av Lundgrensk paranoia.

————-

Jenny Grönvall, född 1973, boende och verksam i Malmö. Utbildad vid Konstfack i Stockholm 1995-1998 och Malmö Konsthögskola 1999-2002. Grönvall arbetar främst med performance. Bland annat har hon sedan 1998 arbetat med projektet Peggy-Sue och sedan 2007 med performanceföreställningen Mr Meese. I hennes konstnärskap utforskas utrymmen för kropp, kön, klass och sociala positioner. Grönvall finns representerad på Malmö Konstmuseum och Museum Anna Nordlander. Hon har tidigare medverkat vid bland annat Göteborgs konstbiennal, Ystad Konstmuseum, Lilith Performance Studio och Dunkers kulturhus.

Ellen Suneson och Julia Björnberg är frilansande curators och föreläsare med bas i Malmö. Under juni 2011 curerade de en programserie på Malmö Konsthall som behandlade feministiska strategier inom performancekonst.

Första akten av ”Again…Words will pass trough our bodies over our heads” presenterades på Galleri KRETS i Malmö sommaren 2010. Som en förlänging av utställningen har Grönvall, Suneson och Björnberg utformat en föreläsningsserie om genikulten i konsten som bland annat har presenterats under Liverpoolbiennalen hösten 2010.