BECAUSE OF PEOPLE

11 – 28 september 2008

Knutte Wester

Knutte Westers installation “Because of People” består av två synkroniserade videoprojektioner med sammanflätade ljudspår och kretsar kring ett ordspråk på Swazi som skulle kunna översättas med ”en person är en person på grund av människor”.

Installationens två projektioner motsvarar två olika platser och två historier. Likt piff och puff fyller de två platserna (projektionerna) i varandras berättelser. Mitt emellan de två projektionerna skapas en ny berättelse och en ny plats.

”När jag föddes var jag en horunge och min mamma var en hormamma – för så kallade man de som inte var gifta”. Det är 95-åriga Hervor som i ena projektionen börjar sin berättelse så.

I den andra videoprojektionen lyssnar Gamedze i Swaziland på Hervors berättelse. Så berättar Gamedze om hur hon måste lämna sitt hem och hur hon senare tog hand om sin ogifta dotters barn Banele. Hans uppväxt under fattigdom och apartheid kom att likna ”horungen” Hervors uppväxt i Sverige 70 år tidigare.

På samma sätt som han säger att han är tacksam för att hans mamma inte kastade honom i en sopkorg säger Hervor att hon är glad att hennes mamma, på grund av ett snöoväder, inte hittade vaken som hon tänkt de skulle dränka sig i. På liknande sätt kom upplevelserna att få dessa människor att vilja förändra den värld de växte upp i. Och som världen förändrades.

Because of People kretsar kring ett ordspråk på Swazi som skulle kunna översättas med ”en person är en person på grund av människor”. Historien upprepar sig och hos Gamedze bor nu hennes barnbarns barn Magnova vars mamma lämnat honom till sin mamma som sedan dött i Aids. Magnowa pekar mangoträdet på gården och säger stolt: ”- I can climb all the way to the top”