ART FOR UKRAINE auktion

Terminalen c/o Kolektivet Livet

28 mars 2022

I samarbette med DUO Contradiction och Candyland

KONSTAUKTION GAV 278 000 KRONOR TILL UKRAINA
Under en 5 timmar lång auktion såldes 102 av de 169 verk som konstnärer med olika bakgrunder donerat för att stödja människorna som är på flykt från kriget i Ukraina.

Över 500 personer besökte arrangemanget under lördagen den 26:e mars i Stockholm. Det stora intresset från konstnärer och besökare överraskade arrangörerna. Detsamma gällde resultatet och det enorma engagemanget:

“’Första chocken kom när vi fick in över 160 konstverk som bidrag till auktionen. Andra chocken —  när jag förstod att absolut alla vi har frågat om hjälp, var redo att ställa upp ideellt. Jag föddes i Ukraina och kriget berör mig personligen. Men de över 50 volontärer som bidrog till eventet har visat lika starkt engagemang som jag. Så tacksam!”, säger auktionens producent Alina Abdullayeva.

Nu kommer alla osålda verk att ställas ut i Ordfronts lokaler på Fiskargatan 8 i Stockholm där de kommer få en andra chans till försäljning.

En av organisationer som kommer få ta del av de insamlade medlen är Shelter plus från Kryvyj Rih i östra Ukraina. De jobbar bl. a. för att evakuera de mest utsatta – människor med funktionshinder.

“Under beskjutning kan låg rörlighet bokstavligen bli en fråga om liv och död, eftersom de personerna inte kan springa till skyddsrum. Vi är väldigt glada att vi lyckades transportera 150 personer med funktionshinder och 129  av deras familjemedlemmar från Kryvyj Rih, Kyiv, Charkiv, Zaporizhia, Mykolaiv-regionen till säkra platser i europeiska länder. Vi hoppas att med hjälp av andra organisationer och personer kunna transportera många fler människor i nöd”, — säger Oleksandr Romancha från Shelter Plus.

Konstauktionen genomfördes i samarbete med konstnärskollektiv Terminalen ℅ Kollektivet Livet, Duo Contradiction, Studio 44, Candyland, organisationer Swedish International Liberal Centre, Östrguppen, Ordfront, matföretaget Piquant, uthyrningsföretag Ramirent och tryckeriet Urban print.

 Auktionist: Anastasia Radovanova

Bilder tagna av José Figueroa