INSOMNIA

Galleriet

27 Januari – 12 Februari 2023

INSOMNIA
Utställningen Insomnia är en grupputställning av 7 konstnärer som undersöker sin individuella ingång
till Insomnia eller sömnlöshet.
Gruppen består av Christina Bergh, Helena Burman, Christina Hedlund, Monika Masser, Lena Kolenka Rammi, Ekatarina Sisfontes, Katarina Warrenstein.
Vi har lagt stor vikt vid att sitta tillsammans och samtala kring ämnet insomnia.
Att gemensamt planera utställningens utformning där alla hittar sin individuella och säregna plats har varit viktigt i processen.
Denna grupp av konstnärer har alla olika temperament och konstnärliga uttryck och det som förenar oss är Insomnia, fenomenet sömnlöshet.
Insomnia är ett ämne som har undersökts och inspirerat konsten genom tiderna. Vad händer i en människas medvetande när ofrivillig sömnlöshet drabbar en? Stirrandet upp i taket, vridandet och vändandet i lakanen. En frustration som infinner sig när ögonen inte vill sluta sig och kroppen inte
finner sömnen och vilan. Grubblandet där tankar far runt i huvudet okontrollerat.
Det finns även en mystik i ordet och ämnet Insomnia. Hur fungerar sömnen, hjärnan och
medvetandet? Risken att hamna i psykologiska problem ökar utav sömnlöshet. Att tvinga en människa att vara vaken dygnet runt är en effektiv tortyrmetod då någonting händer med vårt psyke.
Att sömnlöshet är ett problem det vet alla som upplevt det. Orsakerna är många, stress, personliga kriser, värk, sjukdom.
Kroppen är biologiskt förberedd att sova under natten, då bland annat sömnhormonet melatonin frigörs. Forskaren Alexander Borbely myntade under 1980-talets början begreppet två-processmodellen, som han använde som förklaringsmodell för insomni. Modellen bygger på att kroppens inbyggda dygnsrytm i kombination med kroppenssömn-vakenhetshomeostas underlättar eller försvårar för oss att sova. Motsatsen till insomni är narkolepsi, då man okontrollerat somnar in.
Till sömnstörningar hör även parasomnierna som mardrömmar, nattskräck och sömngång.
Vi har i gruppen undersökt Insomnia ur olika perspektiv och samtalat kring egna erfarenheter och upplevelser. Vi har beskrivit Insomnia som platser där vi hamnar på grund av olika orsaker. I samtalet
har obehagskänslor beskrivits, men även en sinnesplats som en dörr till en flödande kreativitet som kan kännas euforisk. Vi har hittat beskrivningar som, att banka huvudet, att känna huvudstöd.
Tankar som ändrar plats storlek och form. Känslor att hamna i loopar och att kroppen inte svarar men hjärnan är högaktiv.
Samtalet kretsade även kring världen då vi hamnade i ett kollektivt insomnia under
Covidpandemin. Vi pratade om naturen, civilisationen, klimatet och klimatkrisen. I samtalet sökte vi oss till platser som till slut får oss att somna.
Ett hopp, en mjuk mossa som sveper kroppen till lugn och ett meditativt tillstånd där hjärnan till slut finner ro. Trösten i att naturen finns kvar trots att människan kanske försvinner.
Vi, en grupp av konstnärer där det som förenar oss är INSOMNIA.