Projektbeskrivning

Ekaterina Sisfontes

Ekaterina Sisfontes

Ekaterina Sisfontes är en allkonstnär som har vågat sig på de flesta konstarter och fortsätter med sökandet efter fler sätt att beskriva världen på. Hennes intresse för Tidsrymden och människans uppfattning om den har fört henne från det ena materialet till den andra.

Ekaterina är född i Moskva då det fortfarande var Sovjet Unionens huvudstad och flyttade till Sverige 18 år gammal. Vid 22 års ålder började hon jobba med silver och med tiden blev hon utbildad guldsmed med egen verkstad och elever. Ekaterina blev först känd för sina minimalistiska smycken.  Efter att ha fått andra pris i en designtävling startade hon ett eget design märke – Siska Design. Hon har hunnit ställa ut i ett flertal länder på exklusiva gallerior och även på stora konstmässor.  Hon fick chansen att göra egna kollektioner för butiker i Museum of Modern Art of New York, British Academy of Art, Svenska Moderna Museet och Svenska National Museet.  Och för den högklassiga butiken i Svenska National museet gjorde hon sedan 3 gånger i rad ”årets Smycke” och även två kollektioner för Alla Hjärtans Dag.  Även den exklusiva kollektionen Timeless var först gjord just till detta museum.  Denna kollektion gjordes med trasiga urverk insatta i handgjorda silver smycken.

Det var då hennes intresse för tiden började ett nytt varv. Detta tema går tydligt både genom hennes fotografier, målningar och självklart smycken.  Minimalistiska former med klara färger får betraktaren att gång på gång förundras över den glädje och ett sinne för humor som finns i det tekniska, vissa små och vissa monumentala arbeten i silver. Hon har sagt att minimalismen som konstart inte ger henne tillräkligt med frihet att skapa.  Ekaterina kallar sin stil för Lakonisk, ett asketiskt sätt att skapa.